تیر 26, 1398

هر آنچه لازم است در رابطه با اختلال خواب بدانیم

۰
اختلال خواب یا مشکل خواب

اختلال خواب یا مشکلی محیطی یا هر آنچه که باعث به هم خوردن خواب شما شده باشد، مطمئنا راهی برای کنترل و درمان دارد. کافی است اطلاعات لازم در مورد مشکل خود را کسب کرده و با روش های مقابله با آن آشنا شوید. مجله خواب داتیس در این یادداشت اصلی ترین اختلالات خوابی را که افراد معمولا با آن ها درگیر هستند آورده است.

هر آنچه لازم است در رابطه با اختلال خواب بدانیم

اگرشما بطور مرتب و مزمنی با یک مشکل خواب درگیر هستید شاید این مشکل شما یک اختلال خواب باشد. در ادامه این یادداشت ، شما با نشانه ها و برخی از روش های مقابله با اختلالات خواب آشنا خواهید شد.

اختلال خواب یا مشکل خواب چیست؟

اغلب ما تجربه بد خوابی یا مشکل خوابیدن را داشته ایم. معمولا این مشکل به علت استرس، مسافرت، بیماری یا اختلالات موقتی دیگری در زندگی عادی ما ایجاد می شوند. اما اگر مشکلات خواب بطور مکرر اتفاق بیافتند و زندگی روزمره شما را در گیر خود کنند، احتمال دارد شما با نوعی اختلال خواب مواجه باشید.

یک اختلال خواب وضعیتی است که مرتبا توان شما برای داشتن خوابی با کیفیت را تحت تاثیر قرار می دهد. برخلاف مشکلات خواب طبیعی که همه افراد گاه گداری در زندگی خود تجربه می کنند، این مشکلات حالت طبیعی ندارند و باعث می شوند که هنگام بیدار شدن احساس خستگی داشته و در طول روز خواب آلوده باشید.

این مشکلات مزمن، انرژی شما را تحلیل برده و به تدریج باعث فرسایش شما خواهند شد. اما حتی اگر شما با چنین مشکلاتی درگیر هستید، همچنان راه هایی برای یاد گرفتن بهتر خوابیدن وجود دارد. شما باید کار مقابله با این مشکلات را با ردیابی علائم و الگوهای خواب شروع کنید و سپس تغییراتی در روال عادی زندگی روزانه و عادات خوابیدن خود ایجاد نمائید. اما اگر درمان های شخصی جواب ندادند آنگاه باید به فکر مراجعه به یک متخصص خواب باشید.

علائم و نشانه های یک اختلال خواب

همه ما انواع مشکلات خواب را تجربه می کنیم اما چگونه می توان تشخیص داد که مشکلی که بوجود آمده یک مسئله موقتی است یا نشانه ای از اختلالی جدی تر است که مشکلی پزشکی در زیر آن نهفته است؟

اینجا کلیک کن و بخون:
بهبود خواب بیماران روماتیسمی چگونه امکان پذیر است؟

برای تشخیص با معاینه و شناسایی دقیق علائم و بخصوص توجه ویژه به نشانه های محرومیت از خواب در طول روز شروع کنید. سوال های زیر را از خود بپرسید:

  1. آیا در طول روز احساس تند مزاجی و خواب آلودگی دارید؟
  2. آیا هنگامی که هنوز بیدار هستید، تلویزیون می بینید یا مطالعه می کنید برای بیدار ماندن دچار دشواری می شوید؟
  3. آیا هنگام رانندگی خوابتان می برد و یا احساس خستگی شدید می کنید؟
  4. آیا برای تمرکز کردن مشکل دارید؟
  5. اغلب مواقع دیگران می گویند که شما خسته به نظر می رسید؟
  6. واکنش هایتان کند است؟
  7. مشکل کنترل هیجانات و احساساتتان را دارید؟
  8. آیا هر روز دلتان می خواهد چرت بزنید؟
  9. برای این که به فعالیت های روزانه خود ادامه دهید نیاز به کافئین دارید؟

در صورتی که هرکدام از موارد فوق را تجربه می کنید، احتمالا دچار نوعی اختلال خواب هستید. اما هر چه تعداد بیشتری از سوالات فوق را بطور مثبتی پاسخ دهید نشان می دهد که مشکل خواب شما جدی تر است.

اغلب ما تجربه بد خوابی یا مشکل خوابیدن را داشته ایم

انواع اختلالات خواب رایج

بی خوابی (Insomnia)

بی خوابی ، عدم توانایی فرد برای خوابیدن در طول شب است که به علت استرس، بیخوابی و ناراحتی ناشی از مسافرت طولانی با هواپیما، وضعیت سلامتی، عوارض دارویی، یا حتی مقدار قهوه ای که نوشیده اید ایجاد می شود. همچنین بی خوابی می تواند به علت اختلال خواب دیگری باشد  و یا به سبب اختلال در خل و خو از قبیل اضطراب یا افسردگی اتفاق بیافتد.

اما علت بی خوابی شما هر چیزی که باشد، ارتقاء بهداشت خواب ، تغییر عادات روزانه، و یادگرفتن روش های آرامش یابی می تواند بدون مراجعه به متخصصان خواب یا استفاده از دارو به بهبود آن کمک کند.

آپنه خواب

آپنه خواب یک اختلال خواب رایج و قابل بهبود است. در این اختلال، تنفس شما بطور موقت در طول خواب متوقف می شود و شما را مکررا بیدار می کند. اما شما احتمالا این بیدار شدن های مکرر را به خاطر نمی آورید اما در طول روز احساس خستگی شدید، زود رنجی و افسردگی دارید یا در عملکرد خودتان کاهش کارایی می بینید.

اینجا کلیک کن و بخون:
معرفی بهترین سرویس خواب کودک در اتاق خواب کودکان همراه با عکس

آپنه خواب اختلالی جدی و بطور بالقوه تهدیدی برای زندگی شخص می باشد و در صورتی که احتمال می دهید چنین مشکلی داشته باشید حتما به یک پزشک مراجعه نمائید و روش های بهبود آن را یاد بگیرید.

سندرم پای بی قرار

سندرم پای بی قرار نوعی اختلال خواب است که باعث می شود در طول شب نیاز غیرقابل مقاومتی برای حرکت دادن پاهای خود احساس کنید. این حس معمولا زمانی ایجاد می شود که شما دراز کشیده اید و قصد استراحت کردن دارید اما نوعی ناراحتی، حس خارش یا درد یا گرفتگی در پاهایتان احساس می کنید. روش های زیادی برای مدیریت و کاهش علائم این اختلال وجود دارند که می توانید در منزل انجام دهید.

نارکولپسی

نارکولپسی یکی از اختلالات خواب است که شامل خواب آلودگی شدید و غیرقابل کنترل در طول روز می شود. این مشکل در نتیجه عدم عملکرد درست مکانیزمی در مغز ایجاد می شود که خواب و بیداری را کنترل می کند.

اگر شما دچار نارکولپسی باشید ممکن است در میان یک مکالمه ، هنگام کار یا حتی رانندگی به شما حمله خواب دست دهد. به علاوه هنوز هیچ نوع درمانی برای این اختلال خواب پیدا نشده است. ترکیبی از برخی روش های بهبود و مقابله با آن می تواند کمک کند تا علائم آن را کنترل کرده و بتوانید به زندگی روزمره خودتان ادامه دهید.

اختلالات ریتم چرخه خواب

همه ما یک ساعت بیولوژیک درونی داریم که چرخه خواب و بیداری 24 ساعته ما را تنظیم می کند و به عنوان ریتم چرخه خواب شناخته می شود. نور عامل اصلی در تاثیر گذاری بر چرخه خواب است. هنگام شب که نور کم می شود، مغز شما تحریک می شود تا هورمون ملاتونین بیشتری تولید کند. این هورمون باعث خواب آلودگی شما می شود.

اینجا کلیک کن و بخون:
نوشتن لیست کارهای فردا قبل از خواب به سریع‌تر خوابیدن کمک می کند

صبح گاه، هنگام طلوع خورشید مغز به بدن دستور بیدار شدن می دهد. این عمل با افزایش ترشح هورمون کورتیزول اتفاق می افتد که هوشیاری شخص را افزایش می دهد. هنگامی که چرخه خواب بدن به دلایلی از قبیل بیماری یا یک اختلال خواب دیگر بر هم می ریزد یا شخص به دلیل برخی فعالیت ها از قبیل شیف کاری شبانه یا مسافرت هوایی طولانی نمی تواند هماهنگی زمان خواب و بیداری خود را حفظ نماید این اختلال رخ می دهد و شخص دچار مشکل بی خوابی می گردد.

یک دفتر یادداشت برای ثبت مسائل مربوط به خواب خود تهیه نمائید

یک دفتر یادداشت کوچک برای ثبت عادات خواب یا زمان خواب و بیداری و مشکلاتی که برای خوابیدن یا بیدار شدن پیدا می کنید می تواند به شما کمک کند تا علائم و نشانه های اختلال خواب را شناسایی کرده و برای مقابله با آن برنامه ریزی نمائید.

دفتر خواب شما باید شامل موارد زیر باشد:

  1. چه زمانی به تخت خواب رفتید و کی بیدار شدید
  2. مجموع ساعات خواب و درکی که از کیفیت خواب خود دارید
  3. گزارشی از مدت زمانی که بیدار بوده اید و کارهایی که انجام داده اید
  4. احساسات و خلق و خوی شما قبل از رفتن به تخت خواب
  5. هر گونه دارویی که دریافت می کنید و مقدار دوز و زمان مصرف آن
  6. مقدار و نوع غذا و نوشیدنی هایی که قبل از رفتن به تخت خواب می خورید

این جزئیات به شناسایی اختلال خواب شما کمک می کند. با داشتن این دفتر یادداشت هنگام مراجعه به پزشک یا یک کارشناس خواب ، درمانگر یا مشاور شما می تواند تشخیص دقیق تری از وضعیت شما بدست آرود.

انتخاب تشک نامناسب هم بی تاثیر نمی باشد. می توانید با انتخاب یک تشک مناسب و استاندارد کمک به این اختلال کنید که تشک و کالا خواب  داتیس گزینه مناسبی می باشد.

کافی است برای مشاهده انواع تشک های داتیس به همراه توضیحات کامل کلیک کنید:

منبع

5/5 - (2 امتیاز)
آیا این مقاله برای شما مفید بوده است؟

بازدیدها 1152 مشاهده

درباره آرش آزادی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.