آبان 27, 1397

بیخوابی چیست و چرا در میان زنان رایج تر است

۱
بیخوابی (insomnia) یکی از رایج ترین اختلالات خواب است

بیخوابی (insomnia) یکی از رایج ترین اختلالات خواب است.  از هر چهار زن یکی علائم آن را از قبیل مشکل به خواب رفتن، مشکل خوابیدن و یا هر دو را دارد. حدودا از هر هفت فرد بالغ یک نفر به بیخوابی مزمن مبتلا است. این اختلال می تواند توانایی شما در انجام فعالیت های روزانه از قبیل کار، رفتن به مدرسه، یا مراقبت از خود را تحت تاثیر قرار دهد. این مشکل در میان زنان ، بخصوص زنان مسن تر، بیش تر از مردان رایج است.

بیخوابی مزمن می تواند به مشکلات دیگری برای سلامتی افراد منتهی شود. تیم تولید محتوای داتیس امیدوار است مطالب زیر برای آگاهی از این اختلال رایج مفید باشد.

بیخوابی چیست و چرا در میان زنان رایج تر است ؟

بیخوابی اولیه : خود یک اختلال است و عوارض جانبی یک معضل طبی دیگر نیست. پزشک شما ممکن است پس از کنار گذاشتن عوامل دیگری که ممکن است خواب شما را مختل کرده باشند ، مشکل شما را به عنوان بیماری اصلی مورد توجه قرار دهد.

بیخوابی ثانویه : این اختلال در کنار بیماری ها و اختلالات دیگر بروز می کند و یا به عنوان عوارض یک دارو خود را نشان می دهد. ممکن است کوتاه مدت و یا مزمن باشد. اغلب افرادی که دچار بیخوابی مزمن هستند از نوع دوم آن رنج می برند.

علل بیخوابی اولیه

علت اصلی آن ناشناخته است. ممکن است در تمام طول زندگی وجود داشته باشد و یا به علت تغییری در روال عادی زندگی شما مثلا سفر و یا حادثه ای استرس زا ایجاد شود.

علل بیخوابی ثانویه

شرایطی که ممکن است موجب بیخوابی ثانویه در افراد شود شامل موارد زیر است :

  • شرایط سلامت ذهنی، افسردگی، اضطراب و یا اختلال استرس پس از حادثه
  • آسیب مغزی تروماتیک
  • بیماری های عصبی (مغزی)، مانند آلزایمر و یا پارکینسون
  • شرایطی که موجب ایجاد درد های مزمن می شود مانند آرتروز
  • شرایطی که نفس کشیدن را سخت می کند مانند آسم و آپنه خواب
  • مشکلات هورمونی شامل اختلال تیروئید
  • اختلالات دستگاه گوارش مانند سوزش معده
  • سکته مغزی
  • دیگر اختلالات خواب مانند سندرم پاهای بی قرار
  • علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی
  • سرطان
  • عوارض جانبی داروها

در صورتیکه فکر می کنید علت بیخوابی شما چیز دیگری است به پزشک معالج خود اطلاع دهید.

بی خوابی نشانه چه بیماری هایی است؟

بیماری های بسیاری هستند که می توانند منجر بیخوابی شوند.  در برخی موارد، یک بیماری خودش علت بی خوابی است، درحالی که در موارد دیگر، علائم بیماری ایجاد ناراحتی می کند که آن ناراحتی می تواند خوابیدن را برای شخص دشوار سازد.

نمونه هایی از بیماری هایی که می توانند منجر به بیخوابی شوند:

  • آلرژی های مجاری تنفسی و سینوس ها
  • مشکلات دستگاه گوارش از قبیل رفلاکس
  • مشکلات غدد درون ریز از قبیل پرکاری تیروئید
  • آرتروز
  • آسم
  • اختلالات عصبی از قبیل بیماری پارکینسون
  • درد مزمن
  • کمردرد

برخی داروهایی که برای درمان بیماری هایی از قبیل سرماخوردگی و آلرژی مجاری تنفسی، فشار خون بالا، بیماری قلبی، بیماری تیروئی، کنترل بارداری، آسم، و افسردگی مصرف می شوند نیز می تواند علت بیخوابی باشد.

به علاوه بیخوابی می تواند نشانه ای از یک بیماری یا اختلال خواب پنهان باشد. برای مثال، سندرم پاهای بی قرار، که یک اختلال عصبی است که در آن شخص احساس ناراحتی و نیاز به حرکت دادن در پاهایش می کند و می تواند منجر به بی خوابی وی شود. بسیاری از مبتلایان به این سندرم عموما علائم بدتری را در ادامه روز، در زمان هایی عدم فعالیت و در هنگام گذر از بیداری به خواب، تجربه می کنند. این یعنی به خواب رفتن و خوابیدن برای مدت کافی می تواند دشوار باشد.

اینجا کلیک کن و بخون:
ارتباط بین کورتیزول و اختلالات خواب + راه های کنترل آن

چیزهای دیگری که ممکن است مانع خوابیدن شما شوند می توانند شامل موارد زیر باشند:

کافئین، تنباکو و الکل : کافئین و نیکوتین موجود در دخانیات می تواند خواب شما را مختل کند، بخصوص اگر در ساعاتی مصرف شوند که در حال آماده شدن برای خواب هستید. الکل می تواند در ابتدا باعث شود که زودتر بخوابید اما در ادامه باعث خواهد شد خیلی زود از خواب بیدار شوید و نتوانید دوباره بخوابید.

یک حادثه تروماتیک : افرادی که شاهد و یا قربانی یک حادثه تروماتیک بوده اند، مانند تصادف، حوادث طبیعی، حمله فیزیکی و یا جنگ، ممکن است در به خواب رفتن و یا خوابیدن دچار مشکل شوند. درمان اضطراب یا اختلال استرس پس از حادثه می تواند به این افراد کمک کند مشکلات خواب خود را حل کنند.

محیط خوابی نامناسب : داشتن تخت خواب یا تشکی ناراحت، اتاق خوابی پر سر و صدا و یا خوابیدن در محلی با روشنایی شدید می تواند منجر به بیخوابی شود.

داشتن شریک خوابی با مشکلات خواب : اگر شما با کسی می خوابید که خروپف می کند و یا دچار آپنه خواب است، خواب شما دچار اختلال خواهد شد. برای برطرف کردن خروپف روش های گوناگونی وجود دارد که از رایج ترین آن ها می توان به استفاده از بالش های ضد خروپف و نیز همچنین تشک های ضد خروپف اشاره کرد.

بارداری : در طول دوره حاملگی بخصوص در سه ماهگی، شما ممکن است به دلیل ناراحتی یا لگد نوزاد و یا نیاز به استفاده از سرویس بهداشتی ، بیش تر از معمول از خواب بیدار شوید. بر اساس گزارشات پزشکی بسیاری از زنان در دوران بارداری با اختلالات خواب بیشتری مواجه می شوند.

داشتن بچه تازه متولد شده : تغییرات هورمونی پس از تولد نوزاد می تواند خواب شما را مختل نماید. در ضمن نوزادان معمولا مدت های طولانی نمی خوابند و بطور متناوب نیاز به غذا دادن دارند. مشکلات ناشی از نگهداری و مراقبت از نوزاد می تواند موجب بیخوابی مادر شود.

زنان بطور طبیعی بیش از مردان با معضل بیخوابی درگیر هستند

زنان بطور طبیعی بیش از مردان با معضل بیخوابی درگیر هستند

دلایلی که زنان بیش از مردان دچار بیخوابی می شوند

زنان به دلیل تجربه تغییرات هورمونی بیشتر، بطور طبیعی بیش از مردان با معضل بیخوابی درگیر هستند. این تغییرات هورمونی شامل موارد زیر هستند :

چرخه قاعدگی : مشکل بیخوابی در دوره های قاعدگی زنان بسیار رایج است، بخصوص در زنانی که از اختلال افسردگی قبل از قاعدگی رنج می برند، این مشکل بیشتر دیده می شود.

پیش یائسگی و یائسگی : عوارضی مانند گرگرفتگی در این دوره موجب اختلال خواب در زنان می شود.

افسردگی و اضطراب : تحقیقات نتوانسته است نشان دهد که آیا افسردگی و اضطراب موجب بیخوابی می شوند و یا برعکس نداشتن خواب منظم منجر به عوارض روانی می گردد. اما مشخص است که اختلال در خواب مشکلات روانی بسیاری در پی دارد.

اینجا کلیک کن و بخون:
چرا در نصف شب بیدار می‌شوید و نمی توانید خواب راحتی تا صبح داشته باشید؟

فیبرومیالژیا : درد ناشی از فیبرومیالژیا می تواند مانع از خوابیدن شود.

در طولانی مدت کمبود خواب می تواند منجر به بروز مشکلات جدی دیگری شود. عدم هوشیاری کافی در طول روز، احساس خستگی مداوم، چاقی، افزایش خطر ابتلا به دیابت و افزایش ریسک بیماری های قلبی تنها چند نمونه از عوارض بیخوابی است. عوارض کم خوابی برای خانمها بخصوص در دوران بارداری بیشتر و خطرناک تر نیز می شود. در صورتی که از بیخوابی مزمن رنج می برید تیم تولید محتوای داتیس به شما توصیه می کنند به یک پزشک مراجعه نمائید.

روش هایی برای درمان بی خوابی مزمن

برخی از انواع بیخوابی با از میان رفتن علل و دلایلش درمان می شوند و یا کاهش پیدا می کنند. از این رو عموما درمان بی خوابی و کم خوابی مزمن با پیدا کردن و مشخص کردن عواملی که آن را ایجاد کرده اند صورت می پذیرد. پس از مشخص شدن علت اصلی می توان برای از بین بردن عامل اختلال و یا مدیریت و کنترل آن اقدام نمود. برای از بین بردن و درمان علل بی خوابی هم می توان از روش های درمانی دارویی و هم از درمان های غیر دارویی استفاده کرد.

درمان های غیر دارویی برای رفع علت بی خوابی شبانه

مهم ترین و موثرترین روش های درمان غیر دارویی درمان های رفتاری می باشند که معروف ترین آن ها رفتاردرمانی شناختی است که در جلسات مشاوره رو در روی خصوصی و یا گروهی انجام می شود. این روش رفتاردرمانی هم برای رفع علل بیخوابی در مردان و هم برای رفع علت بی خوابی شبانه در زنان بسیار موثر است.

درمان های دارویی برای از بین بردن علت بی خوابی در شب

بعضی وقت ها اختلالات خواب تنها از طریق مصرف دارو قابل درمان است. بخصوص در شرایطی که علل آن اختلالات هورمونی باشد که معمولا خانم ها بیشتر با آن مواجه هستند و به همین دلیل برای از بین بردن علت بی خوابی زنان در شب خیلی وقت ها داروهایی توسط پزشک تجویز می شود که مواردی از آن را در ادامه آورده ایم:

  • داروهای خواب آور
  • داروهای ضد افسردگی
  • آنتی هیستامین ها
  • قرص ملاتونین که بصورت آنلاین نیز می توان تهیه نمود
  • داروی راملتئون (ramelteon) که به نام روزرم (Rozerem) معروف است

هشدار: نسبت به عوارض داروها هوشیار باشید و دقت نمائید که استفاده از درمان های دارویی حتما باید تحت نظارت یک پزشک انجام شود.

درمان های خانگی برای درمان بی خوابی های مزمن

ارتقاء و بهبود بهداشت خواب: خیلی زیاد نخوابیدن و خیلی کم نخوابیدن. ورزش روزانه، خود را مجبور به خواب نکردن، داشتن یک برنامه زمانبندی منظم برای خوابیدن، اجتناب از قهوه هنگام شب، اجتناب از مصرف دخانیات، با شکم خالی نخوابیدن، و فراهم آوردن محیط خوابی آسوده

استفاده از تکنیک های آرامش یابی: می توانید از مدیتیشن یا تکنیک های آرام کردن عضلات استفاده کنید.

درمان کنترل همزمانی: تنها زمانی که خوابتان می آید به تخت خواب بروید، از تماشای تلویزیون، خوردن غذا یا فکر کردن به نگرانی هایتان درون تخت خواب پرهیز کنید. برای بیدار شدن در ساعت مشخصی در روز زنگ ساعت خود را تنظیم کنید. از چرت زدن های طولانی در طول روز خودداری کنید.

اینجا کلیک کن و بخون:
خواب دوران بارداری با چه مشکلات و اختلالاتی همراه است؟

محدودیت خواب: کاهش دادن زمانی که درون تخت خواب صرف می کنید و کمی محروم کردن عمدی خودتان از خواب، می تواند کمک کند تا خسته تر شوید و شب بعدی خواب بهتری داشته باشد. گذراندن زمان زیاد درون تخت خواب بخصوص برای خانم های خانه دار یکی از عوامل بیخوابی خانم ها در شب است.

عوارض بی خوابی بر مغز

دانشمندان و کارشناسان سلامت مدتهاست که از ارتباط حیاتی بین کیفیت خواب و ارتقاء سلامت ذهنی اطلاع دارند. تحقیقی جدید افرادی را که خواب متوسطی دارند با افرادی که از بیخوابی رنج می برند، مقایسه کرده و با تصویربرداری ام آر آی اثرات بیخوابی را بر مغز آنها معاینه کرده است. این معاینه نشان داد که ارتباطات درون تالاموس در بیمارانی که از خواب محروم بوده اند تضعیف شده است. تالاموس ناحیه ای از مغز است که خواب و آگاهی را کنترل می کند.

در بسیاری از شرکت کنندگان در تحقیق که از ناتوانی در خوابیدن شکایت داشتند، اسکن های ام آر آی نشان داد که به ماده سفید مغزشان آسیب رسیده است. این موضوع علت آسیب هایی که به ساعت زیستی بدن و توانایی حفظ چرخه خواب بهینه وارد شده است را نشان می دهد.

سوالی دارید و یا اگر تجربه ای دارید که بتواند به این مقاله کمک کند، حتما در نظرات مطرح کنید. این مقاله توسط گروه تشک داتیس، پیشرو در صنعت تشک خواب انتشار پیدا کرده است.

برخی از سوالات متداول درباره کم بخوابی و بی خواب ها

اثرات بی خوابی چیست؟

بی خوابی می تواند توانایی شما در انجام فعالیت های روزانه از قبیل کار، رفتن به مدرسه، یا مراقبت از خود را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین بیخوابی مزمن می تواند به مشکلات دیگری برای سلامتی افراد منتهی شود.

کدام عوامل محیطی می تواند مانع خوابیدن شما شوند؟

مصرف کافئین، تنباکو و الکل – بروز یک حادثه ای که منجر به جراحت بشود – محیط خوابی نا مناسب مثل تسک ناراحت یا اتاق خواب پر سر و صدا – وجود یک شریک خواب با اختلالات خواب – بارداری – وجود یک نوزاد در اتاق خواب

دلایلی که زنان بیشتر از مردان دچار خواب آلودگی می شوند چیست؟

چرخه قاعدگی – تجربه کردن دوران پیش یائسگی و یائسگی – افسردگی و اضطراب و همینطور وجود بیماری فیبرومیالژیا که یک سندرم درد اسکلتی عضلانی مزمن است .

آیا بی خوابی درمان دارویی دارد؟ چه داروهایی برای درمان بی خوابی تجویز می شوند؟

بی خوابی مرتبط با اختلالات هورمونی را می توان از طریق تجویز دارو درمان کرد. داروهای خواب آور، داروهای ضد افسردگی، قرص ملاتونین و همچنین داروی راملتئون (ramelteon) که روزرم (Rozerem) نیز نامیده می شود از داروهای درمان بی خوابی هستند.

درمان خانگی اختلالات بی چیست؟

ارتقا و بهبود بهداشت خواب مثل رعایت تعادل در زمان خواب، ورزش روزانه و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات – استفاده از تکنیک های مراقبه مثل مدیتشن – درمان از طریق کنترل زمان و افکار نظیر اجتناب از چرت زدن در طول روز – محدود کردن زمان استراحت

منبع

 

 

4.3/5 - (10 امتیاز)
2

بازدیدها 7990 مشاهده

سلامت, مجله
درباره آرش آزادی

مطالب مرتبط

  1. آرش آزادی
    سلام من تقریبا از نه سالگی دچار بیخوابی شبانم منتها الان ک بیست و پنج سالم شده بیخوابیام در شب بیشتر شده به طوری ک امتحان کردم حتی اگ در روز هم نخوابم شب باز خوابم نمیبره و وقتی چشمانم رو میبندم کلی اتفاق و سرو صدا پشت پلک و سرمه ک احساس میکنم بیدارم اما تا وقتی ک میپرم میبینم خواب بودم ی جورایی خواب و بیدارم و نمیتونم راحت بخوابم و شدیدا هم خوابم میاد و احساس کلافگی و عصبانی شدن بهم دست میده من باید چیکر کنم؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.