مهر 25, 1397

خواب و بیماری های مزمن آیا می توانند تأثیری بر روی یکدیگر داشته باشند؟

۰
خواب ناآرام

خواب و بیماری های مزمن آیا می توانند تأثیری بر روی یکدیگر داشته باشند؟

رابطه بین خواب و بیماری

ما همیشه حس می کنیم رابطه ای بین خواب و بیماری ما وجود دارد. توانایی های ما در طول روز تحت تاثیر خواب شبانه ما قرار دارند. بالاخره همه بی حالی، کسالت و ضعف تمرکز را پس از شبی که نتوانسته باشند خوب بخوابند تجربه کرده اند. اما چیزی که مردم نمی دانند این است که کمبود خواب در طولانی مدت می تواند منجر به بیماری های جدی شود.

بین کمبود خواب و بیماری های مزمنی مانند دیابت ، فشار خون بالا و بیماری های قلبی رابطه وجود دارد. مطالعات بیشتر نشان داده اند که خواب بیش از 9 ساعت در روز نیز می تواند منجر به کاهش سلامتی افراد شود.

تحقیقات برای بررسی رابطه خواب و بیماری های مزمن

سه نوع اصلی تحقیق وجود دارد که می تواند به ما برای درک ارتباط  بین خواب و بیماری های مزمن کمک کند.  نوع اول که مطالعات محرومیت از خواب نام دارد، شامل محروم کردن تعدادی داوطلب از خواب و معاینه آن ها در کوتاه مدت و مشاهده علائم روانی است که می تواند در طولانی مدت عامل بیماری های مزمن باشد. مانند اثر بی خوابی بر افزایش استرس که در طولانی مدت باعث بیماری فشار خون بالا و کاهش کنترل گلوکز خون و افزایش التهابات در بدن می شود.

دومین نوع مطالعه رابطه بین خواب و بیماری های مزمن، مطالعات اپیدمولوژیک بین بخشی نامیده می شود. در این روش تحقیق ، پرسشنامه هایی تهیه می شود و پاسخ تعداد زیادی از افراد مبتلا به بیماری های مزمن گردآوری می شود. با تحلیل پاسخ های ارائه شده همبستگی بین بی خوابی و این بیماری های مزمن سنجیده می شود. با این حال این روش نمی تواند نشان دهد که مشکلات خواب افراد باعث بیماری آن ها شده است و یا برعکس به دلیل بیماری بوده که افراد دچار اختلالات خواب شده اند.

روش سوم از طریق ثبت عادات خواب افراد در طولانی مدت و الگوی بیماری آن ها انجام می شود و بیشترین شواهد را برای درک رابطه بین خواب و بیماری برای محققان فراهم می کند. در این روش افرادی مورد مطالعه قرار می گیرند که در حال حاضر سالم هستند و تاثیر عادات خواب آن ها در روند سلامتی آن ها بررسی می شود.

در ادامه چند نمونه از مطالعاتی که بر روی رابطه عادات خواب و بیماری مشخصی انجام شده است را آورده ایم :

مرض چاقی

تحقیقات متعددی بر روی ارتباط بین خواب و بیماری چاقی انجام شده است. بطور مثال تحقیقی نشان داده است که افرادی که کمتر از 6 ساعت در شبانه روز می خوابند ، از لحاظ شاخص بی ام آی دارای اضافه وزن هستند و افرادی که 8 ساعت در روز می خوابند وزن مناسبی نسبت به قدشان دارند. در حال حاضر کم خوابی ، در کنار عواملی مانند کم تحرکی و پرخوری یکی از علل بیماری چاقی محسوب می گردد. تحقیقاتی که بر روی نحوه عملکرد متابولیزم بدن درحال انجام است به درک علل این رابطه کمک می کند.

دیابت

محققان کشف کرده اند که کمبود خواب می تواند در طولانی مدت عامل ابتلا به دیابت نوع دوم باشد. یک تحقیق بر رابطه خواب و بیماری دیابت نشان داد که افراد سالمی که بین 4 الی 8 ساعت در یک شبانه روز می خوابند ، گلوکز را کند تر از افرادی که 12 ساعت می خوابند تجزیه می کنند.

خواب و بیماری های قلبی

بیماری های قلبی و فشار خون بالا

مطالعات نشان می دهد در افرادی که مبتلا به بیماری فشار خون بالا هستند ، یک شب بد خوابیدن منجر به افزایش فشار خون در روز بعد از آن می شود. این تاثیر می تواند رابطه بین کمبود خواب و بیماری های قلبی را توضیح دهد. یک تحقیق دیگر نشان می دهد که خواب کمتر از شش ساعت و یا خواب بیش از نه ساعت در روز خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری قلبی را در زنان ، افزایش دهد.

همچنین شواهد بسیاری در مورد رابطه بین آپنه خواب و بیماری های قلبی یافت شده است. افراد مبتلا به آپنه خواب به علت انسداد مسیر تنفسشان ، بیدار شدن های نابهنگام در طول شب را تجربه می کنند. علاوه بر آزار و اذیت ناشی از بدخوابی ، مبتلایان به آپنه خواب در هربار بیدار شدن افزایش فشار خون را نیز تجربه می کنند که در طولانی مدت می تواند منجر به بیماری های قلبی شود.

امید به زندگی

با توجه به اثرات بالقوه و زیان بار کم خوابی بر سلامتی ، از شنیدن این که بی خوابی منجر به کاهش امید به زندگی می شود، تعجب نخواهید کرد. هر سه روش تحقیقی که بالاتر به آن ها اشاره شد، نشان می دهند که خوابیدن کمتر از 5 یا 6 ساعت در روز خطر مرگ را 15% افزایش می دهد. البته رابطه بین خواب و بیماری دوطرفه است یعنی همانطوری که کمبود خواب عامل بیماری های بسیاری است، این بیماری ها نیز باعث ایجاد اختلالات خواب می شوند.

بی خوابی که یکی از عوامل بیماری ها می باشد می توان عامل آن را داشتن تشک نامناسب دانست. تشک های داتیس همگی طبی می باشند و باعث انتقال جریان هوا و گردش خون می شود و به خواب راحت شما کمک می کند. هر تشک داتیس ویژگی خاصی دارد که با توجه به آناتومی بدن و دردهای موجود می توان تشک مناسب را انتخاب کرد.

برای خرید و مشاهده اطلاعات تشک های داتیس کافی است کلیک کنید:

اگر پس از آشنایی با رابطه بین خواب و بیماری های مزمن ، به مطالعه بیشتر در مورد علل بی خوابی علاقه مند شده اید، می توانید به یادداشتی که پیش تر در مجله خواب داتیس منتشر شده است مراجعه نمائید. برای مشاهده یادداشت مربوطه اینجا را کلیک نمائید.

منبع:

http://healthysleep.med.harvard.edu

خواب و بیماری های مزمن با هم ارتباط دارند⇑

4.6/5 - (5 امتیاز)
آیا این مقاله برای شما مفید بوده است؟

بازدیدها 534 مشاهده

سلامت, مجله
درباره آرش آزادی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.