فروردین 20, 1398

خواب زن و مرد چگونه به دلایل جنسیتی با هم تفاوت می کند؟

۰
خواب زن و مرد

خواب زن و مرد تفاوت های زیادی هم به لحاظ شیوه خوابیدن و هم به لحاظ تفاوتهای آشکار آناتومی دارد که در تحقیقات مختلف علمی آشکار شده است. در یادداشت زیر از مجموعه مجله خواب داتیس به برخی از این موارد خواهیم پرداخت.

خواب زن و مرد چگونه به دلایل جنسیتی با هم تفاوت می کند؟

بر اساس تحقیقات علمی انجام شده ، قلمرو خواب هیچ استثنایی ندارد. اما خواب زن و مرد تفاوت های خفیفی در چرخه های خواب خود دارند که در روند زندگی روزانه آن ها اثرات قابل توجهی می گذارد. به علاوه تفاوت هایی در اختلالات خوابی که جنسیت های مختلف مستعد مواجهه با آن ها هستند متفاوتند.

اما تفاوت های خواب زن و مرد دقیقا چه چیزهایی هستند؟ در مورد خواب، 5 عرصه کلیدی وجود دارد که جنس های مختلف عادت ها و تهدیدهای متفاوتی در آن ها دارند.

1 – زن و مرد ساعت های درونی نسبتا متفاوتی دارند

بدون توجه به جنسیت فرد ، ریتم های شبانه روزی افراد بطور بنیادی به شکل همسانی عمل می کنند. سلول های مختلفی در بدن ما زمان را با توجه به عوامل گوناگونی از قبیل نور و سطوح فعالیت تشخیص می دهند.

این سرنخ ها در هسته های سوپراکیاسماتیک (SCN) هیپوتالاموس به کار گرفته می شوند که ترشحات هورمونی بدن ما را هماهنگ می کند. یعنی ملاتونین ، کورتیزول و دیگر هورمون هایی که بیداری و خواب ما را کنترل می کنند به این وسیله تنظیم می شوند. خواب زن و مرد در زمان بندی پایه ای ساعت درونی کمی با هم فرق می کند.

اولا که ساعت درونی زن ها در چرخه ای کار می کند که کمی از 24 ساعت کمتر است. یعنی چرخه های شبانه روزی زنان در حدود 6 دقیقه کوتاه تر است. ممکن است این به نظر اختلاف قابل توجهی به نظر نرسد، اما می تواند روی هم انباشت شده و تغییرات وسیعی در رفتار خواب فرد ایجاد کند.

به علاوه این می تواند دلیل تفاوت مهم دیگری در ریتم شبانه روزی ما را توضیح دهد. زن ها دوست دارند زودتر بخوابند و زودتر بیدار شوند و بطور عمومی زن ها در زمان صبح فعال تر از شب هستند که ما را به تفاوت مهم دیگری در خواب زن و مرد می رساند.

2 – زن ها در مقایسه با مرد ها به خواب بیشتری نیاز دارند

دکتر جیم هورن، محقق انگلیسی می گوید زن ها در حدود 20 دقیقه بیشتر از مردها به خواب نیاز دارند، چرا که یکی از اصلی ترین اهداف خواب این است که به مغز امکان بازسازی و ترمیم خودش را بدهد. هر قدر که در طول روز از مغزتان بیشتر کار بکشید در طول شب به خواب بیشتری نیاز خواهید داشت.

نیاز به خواب زن و مرد به این دلیل متفاوت است که طبق نظر دکتر هورن، از آنجایی که زن ها چند مغزی چند کاره دارند عینی قادر هستند چندین کار را همزمان به شکلی منعطف انجام دهند، در نتیجه از مغزشان بیشتر از مرد ها کار می کشند. به همین دلیل نیاز به خواب آن ها بیشتر از مردان است.

3 – مردها بیشتر جغد شب هستند و زن ها اغلب سحرخیز هستند

تفاوت هایی که در ساعت بدن ما وجود دارد موجب پدیده ای می شود که بسیاری از مردم شاهد آن بوده اند. مرد ها در طول شب بهره وری بالاتری دارند در حالی که زن ها سحرخیز هستند. در عین حال زن ها بیشتر از مردها از خواب آلودگی در طول روز گله می کنند. این موضوع تاثیر زیادی بر چگونگی مدیریت زندگی و زمان افراد می گذارد.

این تفاوت در خواب زن و مرد با چند روش می تواند مدیریت شود. زن ها به نور بیشتری برای به عقب انداختن خواب خود در زمان شب نیاز دارند و برعکس مردها در هنگام صبح به نور بیشتر نیاز خواهند داشت.

تفاوت در خواب زن و مرد

4 – مردها بیشتر در خطر اختلالات خواب قرار دارند

با این که هر دو جنس با مشکلات خواب مواجه می شوند اما بطور خفیفی بین اختلالات خواب زن و مرد ، تفاوت وجود دارد. زن ها بیشتر در معرض اختلال بیخوابی قرار دارند که در آن فرد با مشکل به خواب رفتن یا عدم تداوم خواب مواجه می شود.

 از آن جایی که استروژن چرخه های خواب را تحت تاثیر قرار می دهد، اختلالات خواب در زنان بیشتر در زمان قاعدگی ، بارداری یا یائسگی ایجاد می شوند. در این زمان ها سطح هورمون ها به شدت جابجا می شوند.

در مقابل مردها دو برابر بیشتر از زن ها در معرض آپنه خواب قرار می گیرند که اختلال تنفس در هنگام خواب است. احتمالا دلیل این تفاوت در میزان مواجه شدن با آپنه خواب زن و مرد در تفاوت آناتومی آن ها می باشد. بدن مردها چربی بیشتری در ناحیه گردن ذخیره می کند که می تواند علت انسداد تنفسی در طول خواب شود.

5 – زن ها و مردها به شکل های متفاوتی نسبت به داروهای خواب واکنش نشان می دهند

داروهایی که برای درمان بیخوابی استفاده می شوند معمولا از نوع داروهای خواب آور هستند که شامل داروهای محبوبی چون آمبیان و لونستا می شود. اما تحقیقات نشان می دهند که این داروها در زنان و مردان به شکل مشخصی عمل نمی کنند. داروهای خواب آور در زن ها بسیار کندتر متابولیزه می شوند که یعنی نمی شود در دوزهای بالایی مورد استفاده قرار بگیرند.

در واقع آمبیان که به نام زولپیدم نیز معروف است در مرد ها با دوز 10 میلی گرم و برای زن ها با دوز 5 میلی گرم تجویز می شود. علاوه بر مسئله متابولیزم ، تحقیقات نشان داده است که این داروها در خواب زن و مرد اثرات متفاوتی داشته و به شکل های مختلفی عمل می کنند.

با وجود این تفاوت ها در خواب زن و مرد نیازی نیست که تخت خواب محل نزاع بین زوجین باشد بلکه می توان با کمک یکدیگر و داشتن برنامه ای منظم این تفاوت ها را مدیریت کرد و زوج ها می توانند در کتار یکدیگر خواب خوبی داشته باشند.

مشاهده انواع تشک های استاندارد داتیس:

منبع:

https://www.chronobiology.com/the-real-battle-of-the-sexes-sleep-differences-between-women-and-men/

Rate this post
آیا این مقاله برای شما مفید بوده است؟

بازدیدها 1712 مشاهده

سلامت, مجله
درباره آرش آزادی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.