مرداد 30, 1398

آیا ژن های ما مقصر سخت از خواب بیدار شدنمان هستند؟

۰
افرادی که دارای این جهش ژنتیکی هستند، نسبت به آنچه که کره زمین بطور طبیعی به آنها داده است، روزهای طولانی تری دارند.

ژن های ما در بسیاری از رفتارهای ما نقش دارند. تحقیقات جدید نشان داده است که تغییراتی در ساختار ژنتیکی بدن باعث شده تا برخی از افراد شب ها دیرتر بخوابند و روزها به سختی از خواب بیدار شوند. با مطالعه مطلب زیر با نتایج این تحقیق دانشگاهی بیشتر آشنا شوید.

آیا ژن های ما مقصر سخت از خواب بیدار شدنمان هستند؟

آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید که شب ها بهتر کار می کنند و روزها به سختی از خواب بیدار می شوند؟ تحقیقات جدید نشان می دهند که گرایشات شما به شب بیداری می تواند به ژن های شما مربوط باشد.

در این تحقیق جدید، پژوهشگران، 70 نفر از شش خانواده را مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند که بین افرادی که مبتلا به اختلال تأخیر در فاز خواب (DSPD) هستند، جهشی در یک ژن به نام CRY1 رایج است. در افرادی که چنین شرایطی دارند، ساعت زیستی بدن عقب تر کار می کند، در نتیجه آنها دیرتر از خواب بیدار می شوند، و دیرتر از حالت نرمال به خواب می روند.

محققان می گویند، این جهش در اعضای دیگر همان خانواده که مشکل DSPD ندارند، دیده نمی شود. علاوه بر این، محققان در تجربیات آزمایشگاهی نشان دادند که این ژن می تواند نقشی کلیدی در حرکت ساعت زیستی بدن ایفا نماید. پژوهشگران می گویند، این اولین جهش ژنتیکی مرتبط با DSPD است که کشف شده است.

آلینا پاتکه محقق ارشد در این پژوهش و همکار آزمایشگاه ژنتیک دانشگاه راکفلر می گوید: افرادی که دارای این جهش ژنتیکی هستند، نسبت به آنچه که کره زمین بطور طبیعی به آنها داده است، روزهای طولانی تری دارند.

اینجا کلیک کن و بخون:
آلودگی صوتی باعث بی خوابی و اختلالات خواب میشود

ریتم روزانه

ساعت زیستی ریتمی درونی است که تمام زندگی را روی زمین هدایت می کند. این ساعت زیستی در افراد تعیین می کند که چه زمانی احساس خستگی، گرسنگی یا بیداری کنند. حتی دمای بدن آنها را تنظیم می کند. بیشتر مردم به شدت درگیر یک چرخه 24 ساعته هستند اما در 10 درصد از افرادی که مبتلا به DSPD هستند این ساعت درونی چرخه ای طولانی تر را می پیماید.

ممکن است شخصی مثل متصدی یک بار نوشیدنی، هیچ مشکلی با تأخیر در چرخه خواب نداشته باشد اما برای کسی چون یک جراح که باید صبح زود در یک عملیات جراحی حاضر شود، این موضوع غیرقابل تحمل خواهد بود.

پاتکه و همکارانش برای اولین بار این جهش ژنتیکی مرتبط با DSPD را در یک زن 46 ساله امریکایی شناسایی کردند که برای معالجه تاخیر در چرخه خواب خود به یک کلینیک خواب مراجعه کرده بود. او به مدت دو هفته در آپارتمانی که نه پنجره داشت و نه تلویزیون یا اینترنت که از نشانه های گذشت زمان و ساعت اطلاعی نداشته باشد. در نتیجه پاتکه و همکارانش به او گفتند مدتی را به همان شکلی که بدنش به او می گوید رفتار کند و طبق خواسته بدنش بخوابد و غذا بخورد.

در این قرنطینه، آن زن بطورتی ریتم روزانه خود را تنظیم کرد که یک ساعت طولانی تر از چرخه طبیعی 24 ساعته بود و خواب او تکه تکه شده بود.

هنگام ترتیب گذاری ژن های او محققان متوجه وجود جهش ژنتیکی مرتبط با اختلال تاخیر فاز خواب در ژن CRY1 شدند. این جهش یک جهش تک نقطه ای در ژن CRY1 بود به این معنی که تنها یک خط در ساختار ژنتیکی آن حذف شده بود. محققان ارتباط این جهش ژنتیکی را با اختلال تاخیر فاز خواب با بررسی دیگر اعضای خانواده و نمونه های جمعیتی تائید کردند.

ژن های ما در بسیاری از رفتارهای ما نقش دارند

ژن های ما در بسیاری از رفتارهای ما نقش دارند

علت های غیرژنتیکی

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده که فقط 10 درصد از افرادی دچار اختلال تأخیر فاز خواب هستند و سایر موارد به این جهش ژنتیکی مربوط نمی شوند. در حقیقت، پاتکه می گوید که او خود عادت به شب بیداری دارد و اغلب مواقع تا دیروقت کار می کند اما جهش ژنتیکی در ژن CRY1 خود او وجود ندارد.

اینجا کلیک کن و بخون:
خواب دوران بارداری با چه مشکلات و اختلالاتی همراه است؟

او می گوید که این موضوع را چک کرده است و همه افرادی که این رفتار را دارند ضرورتا دچار جهش ژنتیکی نشده اند. با این حال به نظر می رسد روی بخش بزرگی از جمعیت تاثیر گذاشته است. به نظر می رسد علت های ژنتیکی دیگری هم برای این وضعیت وجود دارند.

با وجود این، شناسایی حداقل یک جهش ژنتیکی مرتبط با این اختلال خواب گام مهمی محسوب می گردد. درک این که این ریتم ها چگونه کنترل می شوند، راه دستکاری آن ها با دارو را باز می کند. همچنین او می گوید اگر دارویی برای تنظیم خواب افرادی که مشکل شب بیداری دارند پیدا شود و بتواند الگوی خواب آن ها را به حالت طبیعی برگرداند این موضوع می تواند راه کمک به مسافرانی که دچار پرواززدگی شده اند را نیز باز کند.

با توجه به این که مشکل بهم خوردن ساعت خواب افراد فقط دلایل ژنتیکی ندارند، پژوهشگران توصیه می کنند برای مقابله با این اختلال نکات مربوط به بهداشت خواب را رعایت کنید. پاتکه توصیه می کند با رعایت برنامه زمانبندی مشخصی برای خوابیدن و بیدار شدن، بدن را به حالت طبیعی خواب عادت دهید.

کارشناسان خواب داتیس به افرادی که دچار مشکل بیدار شدن هنگام صبح هستند توصیه می کنند که کیفیت خواب شبانه خود را با رعایت بهداشت خواب از جمله حذف نور و صداهای مزاحم و خنک نگه داشتن اتاق خواب و استفاده از تشک مناسب و راحت ارتقا دهند، تا هنگام صبح با خستگی از خواب بیدار نشوند.

انتخاب و مشاهده تشک های استاندارد و مناسب داتیس:

 

اینجا کلیک کن و بخون:
آیا خوابیدن در اتاق خواب سرد برای سلامتی خوب است؟

منبع

5/5 - (1 امتیاز)
آیا این مقاله برای شما مفید بوده است؟

بازدیدها 918 مشاهده

سلامت, مجله
درباره آرش آزادی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.